Breadcrumbs

Er zwemmen nog meer vissen in de zee

Seks na je relatie

Bijna iedereen heeft wel eens een gebroken hart in zijn of haar leven. Sommigen gaan er gelijk op uit, op zoek naar een nieuwe liefde. Anderen roepen ‘Nooit meer!’ Alleen jij weet wat het beste werkt voor jou. Maar als je je emotioneel voelt, kan het een goed idee zijn om je vrienden op de hoogte te houden, zodat ze kunnen helpen voorkomen dat je in schadelijk gedrag vervalt.

In de eerste stadia van verdriet gaan mensen vaak drinken of drugs gebruiken om de pijn te verdoven. Als je je pijn echter probeert te verdrinken, is de kans groot dat deze weer komt bovendrijven. En je kunt gemakkelijk schadelijke besluiten nemen wanneer je onder invloed bent.

Wanneer je lang met een partner samen bent geweest, kan je gemakkelijk vergeten dat veilige seks essentieel is. Zelfs van orale seks (fellatio en cunnilingus) kun je een seksueel overdraagbare infectie (soi) krijgen, dus zorg dat je voldoende condooms bij je hebt als je je geluk gaat beproeven. Zorg voor condooms met een smaakje plus verschillende maten condooms als je seks met mannen hebt. En als je een man bent, zorg dan voor goed passende condooms die prettig zitten. Een gebroken hart wordt namelijk alleen maar erger als je je daarbij ook nog zorgen moet maken over soi's of een zwangerschap.

Dat je een gebroken hart hebt, betekent niet dat je andere mensen als wegwerpartikelen moet behandelen. Als je alleen op zoek bent naar een flirt, wees daar dan eerlijk over tegen je mogelijke lover vóór je intiem wordt. Je gaat je op de lange duur niet beter voelen door anderen pijn doen met leugens, en het kan ook leiden tot emotionele complicaties die je gemakkelijk kunt vermijden.

Misschien heb je het gevoel dat je nooit meer iemand tegenkomt waar je net zo veel van zal houden als van je ex, maar dat heeft net zo veel te maken met wat er in je lichaam gebeurt als met iets anders. Als je verliefd bent op iemand, scheidt je lichaam oxycitine uit, een chemisch stofje dat ervoor zorgt dat je een emotionele band krijgt. En het verbreken van die band kan zwaar zijn. Gelukkig heelt de tijd alle wonden. Als je het contact met je ex vermijdt en jezelf de tijd geeft om in je eentje te herstellen (eventueel met de ondersteuning van vrienden en familie), dan zal de chemie (letterlijk) verdwijnen.

Misschien voelt dat nu niet zo, maar er komt een tijd dat je meer controle hebt over je gevoelens. Hou van jezelf en doe dingen die je leuk vindt. Op die manier heb je een veel betere basis om een partner te vinden wanneer je daar weer aan toe bent. Of wie weet, misschien besluit je wel dat je in je eentje veel gelukkiger bent.

Hou van jezelf en doe dingen die je leuk vindt. Op die manier heb je een veel betere basis om een partner te vinden wanneer daar weer aan toe bent.