*seksueel overdraagbare aandoeningen

Er bestaan heel wat fabels en misvattingen omtrent seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Sommige misvattingen lijken misschien bizar of belachelijk, maar ze kunnen je kans om een soa op te lopen vergroten of zelfs ernstige schade aan je lichaam aanrichten.

Om feiten en fictie als het gaat om soa’s van elkaar te scheiden, ontrafelen we hier de meest gehoorde fabels voor je.

1. Kan je een soa oplopen op een wc-bril?

In tegenstelling tot wat sommigen geloven is het weinig waarschijnlijk dat je een soa oploopt door op een wc-bril te gaan zitten. Soa’s zijn namelijk precies waar de letters voor staan: aandoeningen die worden overgedragen via seksueel contact. Of het nu gaat om vingeren of aftrekken, orale seks, vaginale of anale penetratie.

2. Als ik mijn vagina met azijn afspoel na de seks, wordt de infectie dan gedood?

Wat je ook doet, breng in geen geval azijn of iets dergelijks aan op je vagina.

Naast het feit dat dit niets zal helpen om een eventuele infectie of ziekte te stoppen, kan het op lange termijn schade aanrichten aan dit ongelooflijk gevoelige en kwetsbare lichaamsdeel.

3. Als hij niet in mij klaarkomt, kan ik toch niet zwanger raken?

Een van de grootste misvattingen is dat vrouwen niet zwanger kunnen raken of een soa op kunnen lopen als hun partner niet klaarkomt in hun vagina.

Het is namelijk zo dat mannen tijdens de seks sperma aanmaken al lang voordat zij klaarkomen, dus zelfs als hij voor het zingen de kerk uitgaat, kan een vrouw nog steeds zwanger raken.

Hetzelfde geldt voor het overbrengen van soa’s. Zelfs als de man niet klaarkomt, kan je nog altijd chlamydia, gonorroe, syfilis of aids oplopen.

Je kunt trouwens ook niet altijd weten of partner al is klaargekomen of niet, dus bescherm jezelf tegen ongewenste zwangerschap en soa’s en gebruik altijd een condoom.

Wil je graag meer weten over soa’s of eender ander onderwerp rondom seksualiteit? Ga naar ons YouTube-kanaal waar we je meer vertellen over dit onderwerp.