Vaginale droogheid lijkt soms als iets waar vrouwen na de overgang mee moeten leven. Niet dus. 73% van de vrouwen geeft aan dat ze weleens ongemak ervaren tijdens de seks. Waarom praten we er dan niet over? En hoe komt dit?

Het goede nieuws is dat vaginale droogheid volkomen normaal is. Met de komst van veelzijdige glijmiddelen, hoeven vrouwen hier niet meer mee te leven.

We hebben eens goed gekeken naar de oorzaken.

Hormonen

Je hormonen zijn een van de meest voorkomende redenen voor vaginale droogheid. Naast de ellende van de maandelijkse emotionele achtbaan, daalt de oestrogeenspiegel in je lichaam tijdens twee derde van je cyclus. Dit kan een direct effect hebben op de natuurlijke bevochtiging, waardoor je meer droogheid ervaart dan normaal.

De verandering in hormoonspiegels verklaart ook waarom sommige vrouwen droogheid ervaren tijdens grote veranderingen in hun leven, zoals bij zwangerschap, na de bevalling, bij geven van borstvoeding en tijdens de overgang.

Lifestyle

Als je regelmatig droogheid ervaart, is het slim om eens kritisch naar je dagelijkse routine te kijken.

Chemicaliën in zeep, kleurstoffen, parfum en wasmiddel kunnen van invloed zijn op de pH-balans van je vagina, wat weer invloed heeft op de bevochtiging. Gewone, ongeparfumeerde zeep is het beste om het gebied rondom je vagina (de vulva) dagelijks zacht te wassen.

In hete situaties kan glijmiddel op waterbasis de uitkomst bieden. Dit biedt bescherming en geeft verzachting.

Medicatie

Voor heel wat medicatie is vaginale droogheid een van de mogelijke bijwerkingen, inclusief bepaalde antidepressiva en de pil. Dit komt doordat (je raadt het al) ze invloed hebben op je hormoonspiegels, en daardoor de bevochtiging in de weg staan.

Een condoom met glijmiddel is het perfecte wapen in de strijd tegen droogheid.

Angst en stress

Dit komt vast niet als een verrassing, maar stress en seks gaan niet goed samen. Laten we eerlijk zijn, het is moeilijk om opgewonden te raken als je gestrest bent. Van angst, verdriet of depressie wordt je niet vochtiger.

Neem de tijd om goed te ontspannen voordat je seks hebt. Een ontspannende massage met een warme gel is de perfecte manier om de stress kwijt te raken en te connecten met je partner. Dus doe langzaam je kleren uit, neem de tijd en ontspan.

Raadpleeg altijd je huisarts als je je zorgen maakt over vaginale droogheid of ongemak.

RB-M-03100