Breadcrumbs

Anticonceptie voor vrouwen: wat zijn de opties?

 

 

Heb je zelf controle over je anticonceptie, dan kan je ook je gezondheid en lichaam controleren. Je kan zo ook de verspreiding van zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) voorkomen. Je kan bovendien zelf kiezen wanneer jij je comfortabel voelt om seks te hebben. Wanneer je weet wat de gevolgen zijn vangeenanticonceptiepil te gebruiken, zal dit er misschien voor zorgen dat je het de volgende keer niet aan hem overlaat, maar dat je zelf initiatief neemt.

 

Wat is er verkrijgbaar?

Er bestaan verschillende soorten anticonceptiemiddelen, maar de populairste zijn hetcondoom (voor mannen én vrouwen), de pil en het spiraaltje. Er bestaan uiteraard nog andere middelen, maar dan kan je best even je huisarts raadplegen over de mogelijkheden en welk voorbehoedsmiddel het best bij je past.

 

Anticonceptie voor meiden

De pil

Eén van de bekendste vormen van anticonceptie is de anticonceptiepil, beter bekend als ‘de pil’. De pil wordt al tientallen jaren gebruikt en zorgt ervoor dat vrouwen zelf de controle hebben over hun eigen voorbehoedsmiddel. De pil werkt hormonaal en zorgt ervoor dat de eierstokken geen eitje afgeven. Ook maakt dit middel het sperma erg lastig om een eitje te bereiken. Omdat de pil invloed heeft op je hormonen en er ontzettend veel verschillende soorten zijn, is het aan te raden om bij je dokter langs te gaan om uit te zoeken welke pil het beste bij jou past. De pil beschermt tegen zwangerschap, maar niet tegen soa’s! Je kunt de pil combineren met een condoom om beide te voorkomen. 

 

Het spiraaltje

Vele vrouwen die willen vermijden elke dag te moeten denken aan hun anticonceptiemiddel, opteren voor een spiraaltje. In tegenstelling tot de pil die dagelijks moet worden ingenomen, wordt een spiraal eenmalig ingebracht in de baarmoeder via de vagina, en beschermt je aantal jaren tegen zwangerschap, maar niet van soa’s! Je dient ook hier het spiraaltje te combineren met een condoom als je helemaal veilig wil vrijen. Er bestaan twee soorten spiraaltjes: de koperspiraal en de hormoonspiraal. Het koperspiraaltje bevat gen hormonen en is geschikt voor de vrouwen die “externe” hormonen willen vermijden. Het hormoonspiraal bevat het progestageen hormoon, die geleidelijk afgeeft in de baarmoederwand. Wanneer je een spiraaltje wenst te gebruiken en/of plaatsen, moet je zeker een dokter raadplegen.

 

Het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom heeft een gelijkaardige werking dan een mannencondoom en wordt aangebracht in de vagina. Het is vervaardigd uit polyurethaan, een dun zacht plastic. Gebruik je een vrouwencondoom op de correcte manier, mag je voor 95% zeker stellen dat je beschermd bent tegen zwangerschap en soa’s. Hoewel vrouwencondoom niet zo vaak gebruikt wordt, is het een erg effectief voorbehoedsmiddel. Welk anticonceptiemiddel je gebruikt blijft altijd een persoonlijke keuze natuurlijk, maar overweeg zeker eerst alle opties en praat er desnoods met iemand over. Het is ook erg belangrijk om je keuze met je partner te bespreken.

 

Je eigen bescherming

Wanneer je zelf de beslissing maakt om te kiezen welk anticonceptiemiddel je wil gebruiken, kan dit een positief effect hebben op genot tijdens de seks. Bovendien brengt het feit dat je zelf de keuze gemaakt hebt een soort krachtig gevoel. Maak je je keuze echter helemaal alleen, zonder je partner te raadplegen, kan dit een slecht effect hebben op de verstandhouding tussen jullie. Wanneer je goede seks hebt in combinatie met een anticonceptiemiddel zorgt dit ervoor dat je jezelf helemaal kan laten gaan en tegelijkertijd gerust gesteld bent door de gebruikte bescherming.