Breadcrumbs

Basiskennis over standjes

Iedereen heeft wel een favoriet standje, van het meest gemakkelijke standje tot acrobatische capriolen. De waarheid is echter dat er geen magisch standje is dat elke keer weer werkt. Een orgasme kan juist bereikt worden door iets nieuws te proberen. Ieder lichaam is anders en niet iedereen geniet van dezelfde standjes. Daarom is het ‘beste’ standje er één die jullie samen hebben ontdekt. Maar de reis hier naartoe kan eigenlijk net zo leuk zijn als de bestemming. Door op zoek te gaan naar jullie perfecte standje kom je meer te weten over wat de ander wil en dit kan weer spannende ontdekkingen als gevolg hebben. Hieronder lees je de basis standjes.

 

Face to Face
Dit zijn standjes waarbij de ene partner bovenop de andere ligt met jullie gezichten naar elkaar toe. De persoon bovenop kan zijn of haar benen tussen de benen van de persoon onderop hebben of jullie kunnen je benen om elkaar heen slaan en je lichaam tegenelkaar wrijven voor variatie. Je kunt zelfs je handen erbij gebruiken.

De voordelen van dit standje zijn:

 • Oogcontact is zeer belangrijk voor goede seks. Het missionaris standje geeft je de beste hoek om dichtbij genoeg te zijn om glimlachen, ademhalingen en blikken te delen.

 • Dit standje is ook ideaal om gezichtsuitdrukkingen te lezen en zo te leren wat wel en niet voor je partner werkt. De beste communicatie is soms fysieke communicatie.

 • Afhankelijk van wat de ander wil kun je langzaam aan doen of het tempo opvoeren voor intensere seks.

Voor de variatie kan de penetrerende partner zichzelf iets omhoog houden om zo de hoek en diepte te veranderen. Onderop kun je je benen op je partner heen slaan of in de lucht steken voor een diepere penetratie.

 

Bovenop zitten
Een van de partners zit bovenop de ander met zijn of haar benen aan weerszijde van het onderlichaam van de ander. Dit zorgt voor een standje waarbij degene bovenop de andere kan sturen, zichzelf kan ondersteunen om balans te houden en het geeft de mogelijkheid om met je handen aan elkaar te zitten. 

De voordelen van dit standje zijn:

 • Degene bovenop heeft alle controle over hoe snel en diep de penetratie is.

 • Seks kan een stuk gemakkelijker worden wanneer je de volledige controle hebt over de beweging. En degene die onderop ligt krijgt de kans om de ander zijn lichaam te bewonderen.
 • Bovenop zitten betekent dat je precies de goede hoek en positie kunt aangeven die voor jou werkt. Velen merken tevens dat zij een betere stimulatie van de clitoris krijgen in dit standje.

 • Als je elkaars lichaam wilt bewonderen is dit het beste standje. Je zult misschien zelfs een hogere emotionele connectie ervaren wanneer je elkaar in de ogen staart.

 • Je kunt elkaars borst en lichaam gemakkelijk strelen doordat je je armen niet nodig hebt voor andere handelingen.

 • Het moedigt aan om echt met je partner te spelen. Het voelen van je partners clitoris of penis kan jullie naar het volgende level brengen.
   

Van achteren
Je partner van achter binnen gaan zorgt voor een diepe penetratie en een ander uitzicht punt om je partners lichaam vanuit te bewonderen. Het kan een intens standje zijn dat leidt tot explosieve orgasmen. Het standje begint met dat jullie gezichten allebei dezelfde kant op staan en één van de partners bij de ander van achter naar binnen gaat. Hoewel dit standje intens is, is het voor vele favoriet omdat ze zich dan volledig op hun eigen ervaring en plezier kunnen richten. Dit standje wordt ook wel ‘doggy style’ genoemd.

De voordelen van dit standje zijn:

 • Het zorgt voor een veel diepere ingang, wat kan helpen met het bereiken van een orgasme.

 • Je kun gemakkelijk bewegen, waardoor seks een stuk sneller en intenser kan zijn.

 • Deze hoek kan voor sommige een stuk comfortabeler zijn.

 • Het kan voor energie en spanning in de slaapkamer zorgen.


Vanuit dit standje wissel je snel naar andere hoeken en standjes.