Breadcrumbs

Bevrijd jezelf

Omgaan met seksuele en emotionele bagage

Vrijwel iedereen heeft wel bagage, maar wat er ook in je verleden is gebeurd, je kan je toekomst zelf bepalen. Door je bagage niet te negeren, neem je een last van je eigen schouders. Dit zijn enkele vaak voorkomende problemen:

  1. Bindingsangst: misschien heb je een slecht voorbeeld gehad van relaties toen je opgroeide en heb je geleerd dat liefde schadelijk kan zijn. Misschien heeft iemand je hart gebroken en heb je daardoor het idee dat liefde de pijn niet waard is. Je hoeft geen relatie te hebben (er zijn genoeg happy singles), maar als je vaak hals over kop verliefd wordt en je dan terugtrekt als het wederkerig is, of als je mensen aan het lijntje houdt zonder emotioneel betrokken te zijn, dan zijn jouw problemen misschien wel schadelijk voor jezelf en voor anderen. Er bestaan geen wondermiddeltjes, maar de relatiepatronen uit je verleden onderzoeken om te bekijken of je er blij van werd, kan helpen om te bepalen hoe je moet handelen. Zet jezelf niet onder druk om een relatie te hebben als je er niet klaar voor bent, maar probeer echte emoties te scheiden van negatief aangeleerde patronen. Als je niet klaar bent voor de liefde, wees dan eerlijk naar je partner toe. Als je echter alleen een fysieke relatie zoekt, vergeet dan niet om het altijd veilig te doen.

  2. Verlatingsangst: een scheiding komt tegenwoordig heel vaak voor en is een van de dingen die een gevoel van verlating kunnen aanwakkeren. Dit kan leiden tot kleven, van elkaar afhankelijk zijn, en ironisch genoeg, tot het wegduwen van de mensen van wie je houdt om te bewijzen dat je angst gegrond is. Leer van jezelf te houden en de kans is groter dat je een gezonde en gelukkige relatie hebt.

  3. Zelfsabotage: als je voelt dat je geen liefde waard bent, is het gemakkelijk om je leven te saboteren, omdat je denkt dat je het niet verdient om gelukkig te zijn. Afhankelijkheid van alcohol, drugs en schadelijke seks (zoals seks met mensen die niet vrij zijn) kunnen een aanwijzing zijn dat je jezelf niet waardeert. Partners spiegelen vaak hoe we over onszelf denken, dus zelfhaat kan leiden tot negatieve relaties.

Bagage komt in vele vormen en je hoeft je niet te schamen om hulp te vragen bij het uitpakken. Counseling kan helpen als je het moeilijk vindt om het alleen te doen, net als steun van vrienden en familie. Wees eerlijk tegen jezelf en neem verantwoordelijkheid voor de patronen die je herhaalt (dit betekent niet dat pijnlijke dingen die gebeurd zijn, jouw schuld zijn, maar ervoor kiezen in een slechte situatie te blijven, kan een indicatie zijn van je eigenwaarde). En bovenal, hou van jezelf. Doe de dingen die je fijn vindt, zorg voor je lichaam, en de kans is groter dat zelfwaardering (en misschien zelfs een lang en gelukkig leven) zal volgen.

Partners spiegelen vaak hoe we over onszelf voelen, dus zelfhaat kan leiden tot negatieve relaties.