Breadcrumbs

Condooms: wat doe je als ze niet goed passen?

Er zijn vandaag de dag ongeveer 2,4 miljard mannen op de piek van hun seksuele activiteit. Dat zijn, jawel, 2,4 miljard penissen met elk een verschillende grootte en vorm. Deze verschillende vormen betekenen natuurlijk dat er niet zoiets bestaat als een universele condoom die rond elke penis past. Daarom zijn er een paar eenvoudige manieren om te weten of het condoom dat je gebruikt of wil gebruiken wel de juiste is. Het is erg belangrijk dat het condoom goed past, want als het te los zit zal hij niet zo effectief zijn in het voorkomen van zwangerschap en soa’s. Als het condoom daarentegen te strak zit bestaat het gevaar dat hij kan scheuren, dat je gevoel verliest of dat je je weefsel zelfs beschadigt. Durex presenteert hier de meest voorkomende problemen met de grootte van condooms:

Het condoom is te strak
Hoewel condooms zo  gemaakt zijn dat ze rekbaar zijn, kan ene condoom dat té uitgerekt is een negatief effect hebben op de penis. Het verhindert een goede bloedstroom en kan verlies van gevoel of zelfs erectie teweegbrengen. Een condoom moet goed passen, maar mag niet te strak voelen.

Het condoom zit te los
Wanneer een condoom te los zit kan het simpelweg afglijden tijdens het vrijen en daarmee niet meer de bescherming bieden die het zou moeten. Bovendien zorgt een loszittende condoom voor veel minder wrijving tijdens de seks en betekent dit dus dat er minder gevoel en genot ervaren wordt.

Het condoom is te kort
Wanneer het condoom te kort zit wanneer het al helemaal is uitgerold vergroot de kans op zwangerschap en overdracht van soa aanzienlijk. Als het uitgerolde condoom te ver van de schacht van de penis zit kan hij tijdens de seks er makkelijk afgetrokken worden. Het condoom zou eigenlijk zelfs kunnen scheuren in zulke scenario’s, zeker wanneer hij om een penis zit met een bovengemiddelde omtrek.

Het condoom is te lang
Om te passen rondom verschillende penis lengtes zijn de meeste condooms een beetje langer dan de gemiddelde penis. Dat een condoom te lang is, is namelijk normaal gesproken geen probleem doordat het te veel aan condoom opgerold aan de bovenkant blijft zitten. Maar voor mannen met een bovengemiddeld brede penis kan dit oncomfortabel zijn aangezien er meer druk op dit dikkere stuk staat.

Voor elk probleem is er een oplossing, dus zouden bovenstaande probleempjes je mogelijkheid tot goede seks niet mogen verhinderen. Het belangrijkste is dat je begint met het juiste condoom te vinden. Kijk goed naar de verschillende breedtes en lengtes die in het Durex gamma beschikbaar zijn en ontdek zo welke optie de beste is voor jou. Het is zéér belangrijk te weten dat je meteen moet stoppen als je condoom scheurt of eraf glijdt tijdens het vrijen. Neem dan een nieuwe en ga beschermd verder. Mocht je je toch zorgen blijven maken kan de apotheker je helpen met een morning-after pilletje. Of je nu in de condoomwereld nieuw bent of een ervaren speler bent, kan het geen kwaad even onze handleidinghoe doe je een condoom omeens door te nemen zodat je zeker bent dat je veilig vrijt. Veilige en beschermde seks is onze boodschap.