Breadcrumbs

De eerste keer seks: vijf dingen om over na te denken

 

 

Als we terugdenken aan de eerste keer seks, herinneren de meesten zich een diepe band met de persoon die voor hen zo bijzonder was. Uiteraard hadden veel van ons ook te maken met ongemakkelijk en gênante situaties, maar dat hoort er meestal bij. Indien je overweegt om binnenkort voor de eerste keer te vrijen, kan het handig zijn om over een aantal zaken na te denken. Je moet namelijk zelfzeker zijn over je gevoelens en je beslissing. We stellen hier een aantal vragen die je kan beantwoorden, om zo te helpen je beslissing te nemen.

 

Vraag 1: Hoe komt het dat je denkt dat je klaar bent om de eerste keer te vrijen?

 1. Ik voel zelf dat ik er klaar voor ben

 2. Mijn vrienden zeggen dat ik er klaar voor ben

 3. Mijn partner zegt dat ik er klaar voor ben


Wat je antwoord betekent:De enige die zeker weet of je er klaar voor bent, is jijzelf en niemand anders. Als je hierover zekerheid hebt, moet niemand anders je de goedkeuring geven. Als je je vrienden of partner hebt gevraagd of ze denken dat je er klaar voor bent, kan dit zelfs een teken zijn dat je er zelf nog niet klaar voor bent. Bij twijfel kan je altijd met je partner overleggen, en vergeet niet dat nog wat wachten nooit kwaad kan. Als je zeker bent van je stuk, ga er dan voor.

 

Vraag 2: Stel je voor dat je naakt tegenover je partner staat. Voel je je ….

 1. Zelfverzekerd en krachtig
   
 2. Een beetje zenuwachtig
   
 3. Verlegen, bloot en bezorgd dat je partner je zal uitlachen

Wat je antwoord betekent:Als je al weet dat je je super sexy zult voelen als je je uitkleedt in het bijzijn van je partner is dat geweldig! Maar maak je geen zorgen als je het eng vindt om voor het eerst naakt voor je partner te staan. Het is normaal om de eerste keer zenuwachtig te zijn, maar als je je kwetsbaar voelt, vraag jezelf dan af of je er wel degelijk klaar voor bent. Vertrouwen hebben in je partner is cruciaal voor een goed begin van je seksleven.

 

Vraag 3: Waarom wil je ontmaagd worden?

 1. Ik wil me verbonden voelen met mijn partner en ik weet dat we er klaar voor zijn

 2. Het zal een geweldig gevoel zijn

 3. Omdat mijn partner/vrienden het al gedaan hebben
   

Wat je antwoord betekent: Seks is een uitstekende manier om een nauwe emotionele band te creëren met je partner, maar je hoeft je geen zorgen te maken als jouw eerste keer niet die fijne, perfecte ervaring was zoals we wel kennen uit de films. Dit is doodnormaal, en ook voor seks geldt: oefening baart kunst. Je zal er dus mettertijd enkel beter in worden. Als je echter enkel overweegt seks te hebben omdat je partner en je omgeving het al gedaan heeft, is het best nog even te wachten. Je zal meer respect krijgen, en ook je zelfrespect neemt toe wanneer je het juiste moment afwacht.

 

Vraag 4: Wat is het belangrijkste om te doen voordat je ontmaagd wordt?

 1. Ervoor zorgen dat de anticonceptie goed geregeld is

 2. Niet over te zware onderwerpen praten, voor het geval je partner dan geen zin meer heeft

 3. Ervoor zorgen dat je partner ‘Ik hou van je’ tegen je zegt


Wat je antwoord betekent: Geweldig als je voor A hebt gekozen, want dit betekent dat je hebt nagedacht over hoe je jezelf kunt beschermen tegen SOA’s en zwangerschap. Hierover kunnen praten met je partner en jezelf goed voorbereiden, kan ervoor zorgen dat je nog meer naar de eerste keer uitkijkt en de opwinding kan jullie ook dichter bij elkaar brengen. Maar als je niet met je partner kunt praten over seks en de verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken, kun je misschien beter wachten tot dit wel zo is. Hoe je je voelt is het belangrijkste (zelfs belangrijker dan het horen van die vier woordjes), dus ga af op je gevoel.

 

Vraag 5: Als het niet gaat zoals gepland…

 1. Dan weet ik dat we erover kunnen praten

 2. Dat ligt eraan; sommige dingen kun je het beste negeren

 3. Dan praten we erover met onze vrienden, dat is makkelijker dan er met elkaar over praten


Wat je antwoord betekent: Seks kan niet altijd volgens plan verlopen, maar als je over een bepaald probleem kan praten met een vertrouwde persoon, dan kan de spanning reeds afnemen. Over kleine probleempjes praten en ze oplossen versterkt de relatie en verbetert je seksleven. Indien de gedachte om met je partner over intieme zaken te spreken je verlegen maakt, of als je denkt er beter over te kunnen praten met vrienden, dan kan je best ook nog even wachten. Als je wacht tot je je wel op je gemak voelt om over zulke dingen te praten, zal je beter voorbereid zijn op de eerste keer seks.