Breadcrumbs

De waanzinnige spirituele voordelen van seks

 

Misschien denk je dat seks en spiritualiteit niets met elkaar te maken hebben. Als je het verband tussen beiden echter begrijpt, kun je je mogelijkheden voor betere seks verruimen, je partner bevredigen en een diepere band voelen met de wereld om je heen.

Het verband tussen seks en spiritualiteit is onderzocht aan de universiteit van Kentucky, waar bleek dat vrouwen die zichzelf beschouwden als spirituele mensen vaker seks hadden dan vrouwen die dat niet dachten. Vrouwen die yoga- enmindfulnessoefeningen begonnen, vertelden dat ze opgewondener waren, betere orgasmes bereikten en meer zin hadden in seks. We zetten in dit artikel enkele punten uiteen met betrekking tot seks en hoe je je spiritualiteit kan vergroten dankzij seks.

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit wordt door iedereen anders ervaren en gedefinieerd, maar kan worden omschreven als een band die een persoon heeft met het wonder en de energie van het leven én de drang om de zin hiervan te onderzoeken. Dit kan in de vorm zijn van traditionele, religieuze ideeën, maar het kan ook gebaseerd zijn op een geloof dat niets met religie te maken heeft. Bidden, mediteren, yoga enmindfulnesszijn allemaal voorbeelden van spirituele activiteiten. Spiritualiteit kan ons helpen betekenis en zin te geven aan het leven.

De geschiedenis van spiritualiteit en seks

Seks en spiritualiteit gaan al eeuwenlang hand in hand. Tantra (een klassiek geloof dat gerelateerd is aan het hindoeïsme en het boeddhisme) is gebaseerd op het idee dat we ons dichter bij het goddelijke voelen door middel van seks. Tantrabeoefenaars waren echter niet de enigen die de voordelen van seks en spiritualiteit inzagen: de Aboriginals van Australië en de Perzen hadden gelijkaardige geloofssystemen. Een soortgelijke seksuele symboliek kon men ook terugvinden in vroegere vormen van het Christendom en de Islam.

Kabbala ziet seks als een spirituele gebeurtenis waarbij de mannelijke en vrouwelijke elementen samengaan en deze de elementen van God symboliseren. De eeuwenoude Chinese spirituele leer Qigongbeschouwt seksuele energie als één van de hoekstenen van geluk. Deze oude culturen beschouwen allen seks als een uitstekende manier om jezelf met iemand te verbinden, of met de hogere wezens en goden waarin ze geloofden.

Wat zijn de spirituele voordelen van seks?

Wanneer we seks hebben verandert ons lichaam op een bepaalde manier, vergelijkbaar met de manier waarop het lichaam wijzigt als we mediteren. Sommigen ervaren zelfs een soort van trance wanneer het hoogtepunt bijna bereikt wordt. Een van de talrijke voordelen dat we van seks hebben, is dat ons perspectief en de manier waarop we reageren op dingen gaat veranderen. De bevrijding en het genot dat we kunnen voelen, maakt dat we ons als het ware uit het alledaags leventje optillen en een verbinding ervaren met onszelf en met de wereld. Dit is wat Deepak Chopra, schrijver en spiritualist, ooit heeft gezegd:“Seks is een manier om te ontsnappen aan ons ego of ons kleine zelf. Voor veel mensen is het hun enige vorm van meditatie.”

Wanneer je seks beschouwt als een spirituele ervaring kan het helemaal anders aanvoelen; het kan jou en je partner helpen bevredigen, terwijl er een nieuw gevoel van zin en welzijn wordt gecreëerd. Je kan zo ontsnappen aan de alledaagse stress en je hebt de mogelijkheid om je onverdeelde aandacht op iets te richten. Heel het leven en de wereld kunnen zinvoller voor je lijken en het gevoel van verbondenheid met jou en je partner kan enkel sterker worden.