Breadcrumbs

Hoe doe je een condoom om

Je zou denken dat het bijna vanzelfsprekend is dat iedereen weet hoe je een condoom moet omdoen. Wel is er voor iedereen een eerste keer, of het bij jezelf is of bij je partner. Indien je niet gewend bent met condooms te werken kan dat erg lastig zijn. Oefening baart kunst, dus aarzel niet om er enkele uit te proberen zodat je op het moment van de waarheid niet sukkelt en je op correcte wijze kan beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en zwangerschap. Condooms van Durex zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk aan te brengen zijn, en eenvoudig af te rollen. Hieronder lees je enkele basistips over hoe je een condoom aanbrengt.

De Vier Stappen

  1. Open de condoomverpakking voorzichtig aan één kant (!) zodat je zeker bent dat je het condoom niet scheurt.

  2. Zorg ervoor dat het condoom niet binnenstebuiten zit voordat je het omdoet (het opgerolde randje moet naar buiten staan, maar rol het altijd een beetje uit om te controleren).

  3. Wanneer je het om de penis hebt, pers je de lucht uit het puntje van het condoom met je duim en wijsvinger en rol met je andere hand uit het condoom naar beneden uit. Houd je nagels zo ver mogelijk van het condoom af. Het condoom zou nu veilig om de penis moeten zitten.

  4. Eenmaal klaar, houd het condoom bij de basis vast en rol het af. Leg er daarna een knoop in voordat je het in de prullenbak gooit.

Vrij simpel, niet? Condoompakjes komen ook met extra aanwijzingen die je zouden kunnen helpen als je een stap even vergeten bent. Toch weten we allemaal dat een condoom omdoen niet altijd even soepel gaat. Daarom volgen hier de meest gestelde vragen, waarvan we denken dat ze belangrijk zijn om te weten. 

Wat gebeurt er als het condoom scheurt?

Gebruik nooit een gescheurde condoom. Condooms zijn gemaakt om je te beschermen en als de afdichting niet meet goed zit, is het niet meer veilig te gebruiken. Als je tijdens te seks voelt dat het condoom te los zit, controleer dan of het gescheurd is en vervang het desnoods met een nieuwe. Ga even bij de apotheker voor noodanticonceptie als je je zorgen maakt, en breng een bezoekje aan de huisarts als je een nieuwe partner hebt.

Kan je een condoom we terug omdoen?

Een condoom is uitsluitend voor éénmalig gebruik.

Is spermicide essentieel?

Spermicide is een chemische stof in condooms dat zaadcellen doodt. Voor velen is het condoom genoeg, maar als je je zorgen maakt kan je opteren voor condooms met spermicide.