Breadcrumbs

Ik hou meer van jou dan wat ook ter wereld

Seks en eerlijkheid

Het is gemakkelijk om te denken dat seksueel eerlijk zijn alleen maar gaat over trouw zijn aan je partner en eerlijk zeggen dat je op café bent blijven plakken, in plaats van te zeggen dat je moest overwerken. Echte seksuele eerlijkheid gaat echter veel verder, en is een van de beste manieren om te zorgen voor een gezonde relatie. Dus vermijd de volgende leugentjes in je relatie.

  1. “Er is niets.” Veel mensen vermijden conflicten door hun gevoelens te verbergen, omdat ze denken dat een goede partner zijn of haar eigen behoeftes opoffert. Terwijl een leugentje om bestwil af en toe (“Nee hoor, je lijkt helemaal niet dik daarin”) attent kan zijn, zal het constant je partner op de eerste plaats laten komen tot wrevel leiden. Dat betekent niet dat je op iemand moet afgeven: wees gewoon eerlijk over hoe je je voelt, en houd deze gevoelens bij jezelf in plaats van ze op je partner te projecteren. Zeg niet “Je denkt helemaal niet aan mij als je zo laat thuiskomt”, maar zeg “Ik heb het gevoel dat je geen rekening met mij houdt als je de plannen op het laatste moment verandert zonder mij iets te vertellen”. Op die manier is de kans op een defensieve reactie kleiner en ben je ook eerlijk naar jezelf.

  2. “Ooh, ooh, aah.” Mannen en vrouwen kunnen het beide faken om de gevoelens van de ander niet te kwetsen (of om een einde te maken aan een te lang durende sekssessie). Maar als je doet alsof, zal je partner aannemen dat hij of zij het goed doet zn waarschijnlijk de volgende keer weer hetzelfde doen, omdat 'het werkte'. In plaats daarvan kan je je partner naar de juiste plek leiden, of toegeven dat je te moe, te gestrest of te dronken bent om klaar te komen. Seks hoeft niet te leiden tot een gezamenlijke climax en doen alsof leidt op de lange duur bijna altijd tot slechtere in plaats van betere seks.

  3. “Dat doe ik graag.” Verschillende mensen hebben verschillende wensen, maar je hoeft niet alleen ja te zeggen tegen een bepaalde seksuele handeling omdat je partner het je vraagt. Als het idee van een bepaalde handeling je tegenstaat, wees dan eerlijk (zonder te veroordelen). En aanvaard het ook als je partner geen behoefte heeft iets te doen wat jij zou willen uitproberen. Compromissen sluiten hoort bij een relatie, maar als je er niet prettig bij voelt, dan is het beter om voet bij stuk te houden. Echt seksueel zelfvertrouwen heeft net zoveel te maken met “Nee” zeggen als met “Ja” zeggen.

Een gezonde, liefdevolle relatie is gebaseerd op vertrouwen, genegenheid en respect, dus geef je partner dat respect door de waarheid te vertellen. Het vertrouwen dat je ervoor terugkrijgt, zal dan een veel steviger basis hebben.