Breadcrumbs

Nog eens?

Hoe werkt een orgasme

Een orgasme is de beloning van ons lichaam voor het hebben van seks. Als je echter moe of niet fit bent, ongezond eet, alcohol drinkt, rookt of drugs gebruikt, dan kan dat invloed hebben op je vermogen om klaar te komen. Een gezond lichaam leidt tot een gezonde climax.

Je kunt het bereiken van een climax ook lastig vinden, omdat je nog niet echt klaar bent voor seks, omdat je je zorgen maakt over zwanger worden (kijk eens bij onze anticonceptiegids) of omdat je een traumatische ervaring hebt gehad. Als dat zo is, neem dan contact op met je huisarts zodat die je kan doorverwijzen naar de instanties die je het beste kunnen helpen.

Zelfs wanneer je er nog niet klaar voor bent om een orgasme te beleven met een partner, is het heel goed mogelijk (en vaak een stuk gemakkelijker) om in je eentje een orgasme te hebben. Hoe beter je je eigen lichaam kent, des te gemakkelijker het voor je zal zijn om samen met een partner een hoogtepunt te bereiken.

[box off]

De vier stadia van een orgasme

  1. Opwinding

Bloed stroomt naar je lippen, tepels en intieme delen. Je geslachtsdelen zwellen op en worden donkerder, je voelt een tinteling. Vrouwen kunnen vochtig worden, en bij mannen kan er voorvocht uit de penis lekken. Je pols en ademhaling versnellen en je kunt een kleurtje krijgen.

[top tip]

Als je niet vochtig wordt, kan Durex Play-glijmiddel helpen om dit stadium soepeler te laten verlopen, door te zorgen voor vocht zodat het voorspel prettig verloopt en het lichaam even een impuls te krijgt. 

      2.  Plateau

Bij vrouwen opent het uiteinde van de vagina zich en de baarmoeder verschuift om sperma te kunnen ontvangen. Bloed stroomt naar de borst, waardoor de tepels stijf worden en de borsten opzwellen. De clitoris trekt zich terug tegen het schaambeen en de clitorishoed (vergelijkbaar met de mannelijke voorhuid) trekt zich terug zodat het uiteinde bloot komt te liggen. Voor mannen trekt de sluitspier van de urinebuis (gaatje in het midden van de eikel) zich samen om geen urine te laten lekken en de spieren aan de basis van de penis beginnen te pulseren. De zaadballen worden omhoog getrokken.

      3. Climax

Mannen ejaculeren en de spieren van de vagina spannen en ontspannen zich afwisselend (met intervallen van 0,8 seconden), de hartslag en ademhaling versnellen en de anus trekt zich samen. Na de climax kunnen de clitoris en de eikel pijnlijk gevoelig worden voor aanrakingen.

      4. Ontlading

Dit is wanneer het lichaam ontspant na een orgasme en terugkeert naar een normale staat. Mannen kunnen in slaap vallen (net als vrouwen) of je voelt een grote behoefte om te knuffelen of tegen elkaar aan te kruipen.

Een gezond lichaam leidt tot een gezonde climax.