Breadcrumbs

What goes up, must come down

Orgasmeproblemen bij hem

Hoewel het algemeen erkend is dat een orgasme voor vrouwen soms lastig kan zijn, wordt van mannen vaak verwacht dat ze er elk moment klaar voor zijn. In werkelijkheid kunnen mannen net zo veel problemen hebben als vrouwen. 


  1. Erectiestoornis: Dat je wilt dat hij stijf en klaar voor actie is, wil niet zeggen dat dat op commando gebeurt. Stress en faalangst kunnen hun tol eisen en daarnaast zijn er nog talloze andere zaken die invloed hebben op een erectie, waaronder alcohol, medicijnen (al dan niet op voorschrift) en een ongezonde levensstijl. Het kan soms ook je lichaam zijn dat je vertelt dat je nog niet echt klaar bent voor seks met een partner.

  2. Te vroeg klaarkomen. Of het nu komt doordat je onervaren, onzeker of extreem opgewonden bent, er is geen reden om je hier zorgen over te maken, tenzij het elke keer gebeurt. Speciale condooms kunnen helpen om je orgasme uit te stellen, of als je vaker dan één keer kunt klaarkomen, wacht dan tot je lichaam is hersteld en probeer dan opnieuw. De tweede erectie houdt vaak langer aan dan de eerste (dat is waarom sommige mannen masturberen voor een afspraakje; ook een geschikte manier om ermee om te gaan). Er zijn ook veel manieren om je partner met je handen of mond te bevredigen, en een penisring kan helpen haar orgasme te versnellen.

  3. Laat klaarkomen. Het kan ook net zo goed voorkomen dat je echt wilt klaarkomen, maar dat het niet lukt. Dit kan komen door stress, bepaalde medicatie, alcohol of diverse andere redenen. Ook hier geldt dat je je niet te veel zorgen moet maken, tenzij het regelmatig voorkomt. Misschien heeft je partner echter wel wat bevestiging nodig dat je hem of haar aantrekkelijk vindt.

  4. Gevoeligheid na een orgasme: Nadat je bent klaargekomen, kan de penis tijdelijk te gevoelig zijn voor aanrakingen. Dit wordt de refractaire periode genoemd. Als je even wacht, zou de gevoeligheid minder moeten worden. Glijmiddel kan helpen om een tweede keer prettiger te maken omdat je hiermee schuurplekken voorkomt. Maar de gouden regel bij seks is: als het pijn doet, niet doen!

Ongeacht het probleem, je wordt er niet minder man van, en als een partner je hard veroordeelt, dan moet je er misschien over nadenken of hij of zij jouw belang wel ter harte neemt. Het is echter altijd goed om eventuele problemen niet te negeren en naar de dokter te gaan als je je zorgen maakt over wat er daar beneden gebeurt. Erectieproblemen kunnen wijzen op een medische aandoening zoals diabetes, en het is altijd beter om er vroeg bij te zijn bij dit soort zaken.

Dat je wilt dat hij stijf en klaar voor actie is, wil niet zeggen dat dat op commando gebeurt.