Fijne seks heeft tal van redenen. De mix van sensaties die heviger wordt tot een hoogtepunt wordt bereikt, kan een onvergetelijke ervaring zijn. Een van de gemakkelijkste manieren om je seksleven te verbeteren is gebruik maken van een glijmiddel. Als je denkt dat glijmiddelen alleen voor senioren zijn, heb je het helemaal mis.

Een glijmiddel gebruiken tijdens de seks is heel natuurlijk. Het zorgt voor comfort voor beide partijen en kan ook het genot verhogen, afhankelijk van het type. Het is geen schande om een glijmiddel te gebruiken en het maakt vrijen niet minder sexy. Volgens 9 van de 10 vrouwen is vrijen met een glijmiddel zelfs nog fijner*. Het gebeurt niet vaak dat een lichaam zonder wat hulp optimaal vochtig is. Dus help het een handje met wat glijmiddel.

Maar bepaalde producten moet je absoluut vermijden om als glijmiddel te gebruiken!

Kokosolie als glijmiddel

Kokosolie is een zeer populair product. Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel.

Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties). Hoewel kokosolie een uitstekende vochtinbrenger voor de huid en het haar is, is het niet aangewezen voor je intieme delen.

Een cruciaal punt is dat kokosolie niet compatibel is met latex condooms, zoals alle producten op basis van olie, omdat ze latex kunnen afbreken. Dit beperkt de soorten condooms waarmee je kokosolie kunt gebruiken. De olie kan ook vlekken op je kleren en bedlinnen veroorzaken.

Vaseline als glijmiddel

Als mensen zich afvragen wat ze als glijmiddel kunnen gebruiken, denken ze vaak aan vaseline. Maar het zal je misschien verbazen dat het gebruik van vaseline als glijmiddel meer kwaad dan goed doet.

Net als kokosolie creëert vaseline een barrière op de huid die vocht vasthoudt. Omdat de olie niet door het lichaam wordt opgenomen, blijft ze op de huid zitten, wat onaangenaam is. Bovendien is het ook moeilijk weg te wassen. Vaseline wordt ook in verband gebracht met bacteriële vaginose bij vrouwen.

Nogmaals, omdat vaseline een product is op basis van olie, is het niet compatibel met latex condooms. Het gebruik van een glijmiddel op oliebasis met een latex condoom breekt het condoom af en maakt het vatbaarder voor scheuren. Daardoor loop je een verhoogd risico op seksueel overdraagbare infecties en ongewenste zwangerschap.

Speeksel als glijmiddel

Walgelijk, toch? Meer mensen dan je denkt gebruiken speeksel als zelfgeproduceerd glijmiddel. Sommigen denken dat speeksel tot betere seks leidt, maar in werkelijkheid bevochtigt speeksel heel weinig.

Seks met speeksel als glijmiddel kan pijnlijk zijn omdat er niet genoeg bevochtiging is of omdat speeksel sneller uitdroogt dan de natuurlijke bevochtiging van het lichaam of een professioneel glijmiddel.

Voeding of vloeistoffen als glijmiddel

Voedingsmiddelen gebruiken tijdens het vrijen is een geweldig idee. Maar een voedingsmiddel in je intieme delen inbrengen, brengt een risico op infectie met zich mee. Het is ook zeer waarschijnlijk dat die voedingsmiddelen niet door het lichaam worden opgenomen, waardoor je ze moet wegwassen.

Hoewel het soms leuk is om met voedingsmiddelen te experimenteren, beperk je je best tot het eten van aardbeien die je over het lichaam van je partner hebt verspreid in plaats van je gekke ideeën in het hoofd te halen door bijvoorbeeld je hand in de boterpot te stoppen.

WAT KAN IK ALS GLIJMIDDEL GEBRUIKEN?

Het beste glijmiddel is altijd een speciaal voor seks ontworpen glijmiddel, zoals die in het Durex-assortiment. Niet alleen vanwege de ruime keuze aan glijmiddelen maar ook omdat je er zeker van kunt zijn dat de producten aan onze strenge normen voldoen.

Of je nu op zoek bent naar een glijmiddel dat tintelende sensaties teweegbrengt (die ook op waterbasis zijn) of een glijmiddel op siliconebasis, met Durex kan je rekenen op een glijmiddel dat je seksleven zal helpen verbeteren.

Heb je een voorkeur voor natuurlijke producten, probeer dan het gamma Durex Natural glijmiddel. Dit product met 100% natuurlijke ingrediënten zorgt voor zachtheid en opwinding in je intieme momenten. Het is perfect voor wie aandacht heeft voor de samenstelling van de producten die ze in en op hun lichaam aanbrengen.

Waarom een glijmiddel gebruiken?

Er zijn veel redenen waarom we vinden dat iedereen een glijmiddel moet gebruiken:

  • Het kan het voorspel spannender en intenser maken.
  • Het zorgt voor een vloeiende overgang van voorspel naar het vrijen zelf.
  • Glijmiddel kan een vrijpartij comfortabeler maken, vooral voor wie lijdt aan vaginale droogte. Vrouwen ervaren soms droogte op verschillende momenten tijdens hun menstruatiecyclus - dat is niets om je zorgen over te maken, het is volkomen natuurlijk.
  • Je kunt ook een glijmiddel samen met sex toys gebruiken om masturbatie of het voorspel opwindender te maken.

Het is niet omdat je niet vochtig bent, dat je niet opgewonden bent. Iedereen is anders en Durex heeft zeker een product dat bij je past. Wij vinden dat vrijen met een glijmiddel aangenamer is, maar doe vooral je eigen onderzoek, verken de verschillende opties en gebruik een glijmiddel dat voor jou geschikt is.

* Jozkowski KN & al. Women's perceptions about lubricant use and vaginal wetness during sexual activities. J Sex Med 2013;10:484-492

RB-M-01597

Medische hulpmiddelen CE. We wijzen op het belang van condooms bij de preventie van hiv (aids) en andere soa's. Lees zorgvuldig de bijsluiter. Vraag advies aan een gezondheidsprofessional. Producent: RB Healthcare UK Ltd. 2008004. Januari 2020.